Ako si nájsť čas na seba na rodičovskej "dovolenke"?

Ranné rituály, plánovaný scenár bežného dňa, ktorý sa vie behom okamihu zmeniť.
Príchod dieťatka zmenil všetko.
Čas akoby nadobudol iný rozmer. Niečo ako vo filme Inceptcion. Až na to, že mamu nezachranuje krásny Leo Dicaprio, že? Škoda:)

Dni sú zrazu plné rôznych aktivít, ktoré sme pred tým nerobili. Niektoré sú fajn, iné robíme s námahou alebo odporom. Ale čo by sme "pre to dieťa neurobili", že?

Stala si sa mamou.
Ale neprestala si byť ženou.
Neprestala si byť partnerkou.
Tvoje sny a túžby nezmyzli. Len sa "nejako" posúvajú do neurčita.
Ako si na ne - na seba nájsť čas, keď si večer rada, že si stihla po mesiaci fitko?

Kde začať?
"Ukradni" si čas pre seba. Stačí, ak si na začiatok nájdeš jednu hodinu v týždni. Pokojne v čase, kedy budeš mať kľud a nik ťa nevyruší.
Vezmi si papier/ diár.. proste si píš myšlienky, ktoré ti napadajú k takýmto témam.

(S)poznaj sa a (s)poznaj svoje sny a túžby.
Jednoduché? Dávno ich poznáš? Tak si zodpovedaj tieto otázky:
Aké mám sny a túžby?
Zmenila som sa za posledných 3-5 rokov? Ako?
Čo sa mi na tejto mojej zmene páči?
Ako sa zmenili moje sny od kedy máme deti?
Plním si viac svoje alebo sny a túžby iných? Ktoré sú to?

Na tieto otázky nie sú správne a nesprávne odpovede. Skôr je zaujímavé ako sa a čo cítiš, keď si na ne odpovedáš. Čo to o Tebe hovorí?

Keď som si robila akreditáciu k poradenstvu, robili sme aktivitu o našich snoch. Zistila som, že neskutočne túžim po prírode. Jednak je pre mňa vyjadrením mojej slobody, chýba mi zdolávanie kopcov a zistila som, že som túto túžbu odkladala a odkladala až som ju potlačila. Ale stále sa drala von. Bola som nerozna, keď prišiel pekný víkend a my sme ostali v meste, bolo mi smutno. Prestala som plánovať víkendové aktivity a dostal sa zo mňa hnev na partnera lebo veď on za to môže!
On! Nikdy neplánuje víkend, necháva to na mňa. Nechápem! Veď keď vie čítať 15 minút na záchode a mobilovať -  a mamy malých detí vedia, že 15 minút je večnosť - nemôže pozrieť aktivity pre deti na vikend?!?!?!
Vážne:) Toto mi išlo a ešte občas aj ide hlavou.

Skutočnosť je ale taká, že môj chlap ma podporí vždy keď si niečo vymyslím. Naloží nás, zorganizuje čas. Frfle, keď sa šuchcem, ale veľmi rád ide.

Takže?

Takže dievča, sama si si strojcom šťastia. Aj toho, ako a s kým tráviš čas.

Opäť som si sadla na zadok a do svojich denných plánov som najskôr dala kratšie výlety so Samkom. Horský Park, Železka, Devínská...miesta kde bol les. Potom som svoju túžbu zdelila doma. Reakcia bola taká, že chalani išli na víkend s inými chalanmi a ja som sama strávila víkend v Západných Tatrách. Dalo mi to energiu do práce a vôbec do ďalšieho fungovania doma.

Ak spoznáš, čo Ti chýba a po čom túžiš, zapíš si to.
Môžeš ísť na to aj takto:
Aké sú aktuálne moje tri sny?

Tu by bolo fajn, keby to bol Tvoj osobný sen. Niečo Tvoje. Zdravie celej rodiny, dobrú svokru  , svetový mier a stretnúť toho Lea Dicapria budeš chcieť vždy:)
Zámerne som nenapísala "najväčšie" sny, pretože ak nevieš, skús si vybrať niečo čo Ťa aktuálne v myšlienkach často zamestnáva / vrátiť sa plynule do práce po rodičáku/ vycestovať s malým dieťaťom / dorobiť si kurz / viac sa o seba starať a pod.

A tiež si napíš, aspoň heslovite,
- Prečo sa oplatí si ich splniť ?
- Prípadne si ich zoraď podľa toho, ako sú Ti "srdcu blízke" ?

Dôležité otázky
- Koľko času by si potrebovala na ich realizáciu ?
- Kto ti s tým môže pomôcť ?

Vnímaš to ? Práve si začala so sebou pracovať :)
Čo Ti vyšlo? Prekvapilo Ťa niečo?

Niekoľkokrát sa mi stalo, že mi maminka povedala: Mám doma tri deti. Škola, škôlka, xmesačné. Mojim snom bolo veľa cestovať a písať. Nie je to real. Nemám nápady, nemám čas, nemám energiu, nemám prostriedky. Mám choroby, vzdorové obdobia, kojaciu krízu a pod.
Požiadala som ich, či by vedeli rozmýšľať v malom. Teda, či si vedia predstaviť, že by vycestovali dvakrát za rok, či by vedeli ísť samé, či by im mal kto postrážiť deti, keby táto cesta bola naplánovaná a pod. Resp. som ich požiadala, aby si viac rozobrali posledné otázky.
Reakcia bola pozitívna.
Jedna vycestovala mesiac na to:)


Aj u nás sa ešte objavujú víkendy bez plánovania.
Zima bola aj o chorobách a proste sa nedalo ívždy sť tam, kam by som chcela. Ale už viem, ako na to a že sa to dá. A teším sa každému stupňu, ktorý na teplomeri pribúda lebo viem, že ideme do časti roka kedy "vidím svetlo na konci tunela".


Sen a túžba je cesta.
Cesta k realizácii je ako rozbaľovanie darčeka.
Postupne sa cez papier, mašľu, krabicu..dostaneš k tomu, čo Ťa veľmi poteší.

Ideš do toho?
Daj si do svojich denných alebo týždenných plánov niečo konkrétne, čo Ťa priblíži k Tvojmu snu.

Držím veľmi palce!
Sme v tom spolu :)

Dia.