Keď má mama v životopise "dieru"

Veľa sa v poslednej dobe písalo a hovorilo o tom, čo všetko nám "corona obdobie" prinesie a koľko dobrého si z tohoto oobdobia môžeme zobrať. Ako napríklad mať čas na seba, venovať sa vzdelávaniu, svojim koníčkom, pomáhať ľuďom okolo seba alebo si viac uvedomovať v akom svete žijeme a či si ho dostatočne vážime.

Mňe v tejto pozitívnej súvislosti napadla jedna myšlienka súvisiaca s hľadaním práce a ženou na/ po "dovolenke".
Paralela Corony a toho, ako sa vysporiadať s tým, že ako mama mám v životopise "dieru" x-rokov.

Moja vlastná skúsenosť so zamestnávateľmi a ich pohľadom na ženu-matku bola rôzna.
Vo väčšine ale to bol názor, že žena má byť na materskej/ rodičovskej tri roky a starať sa o deti a rodinu. Mnohokrát sa to neskôr pri jej návrate žiaľ stretlo paradoxne s názorom "Tri roky nič nerobila".
V posledných rokoch sa tento stereotyp našťastie láme a mení.
Je to aj vďaka výmene generácií, nástupu startupov a všeobecne zmene firemných kultúr. A teda aj zmene hodnôt a v myslení jednotlivých firiem. Menší počet kvalitných zamenstnancov na trhu práce tiež núti zamestnávateľa prehodnotiť svoje benefity alebo investície do vzdelávania a rozvoja tých, ktorý sú pre firmu prínosom.

Napriek tomu stále nie každý zamestnávateľ víta mamu po "dovolenke" s otvorenou náručou a preto majú mamy oprávnené obavy.

Maminky tak mávajú dilemu, či si čas "dovolenky" do životopisu udávať alebo nie.
A ak áno, ako si obhájiť, že tých x-rokov nie je žiadna diera, ale naopak.

Počas mojej praxe som pohovorovala veľa maminek, ktoré sa vracali naspäť do práce alebo hľadali príležitosť u iného zamestnávateľa.
Pozerám sa na ne takto:

Matka (resp. rodič), ktorá sa rozhodla starať o rodinu to urobila dobrovoľne, s vedomím, že ide investovať do dieťaťa svoj čas, energiu, je plne angažovaná odovzdávať to najlepšie zo seba a vytvárať tak pre spoločnosť hodnoty. To sa možno prejaví až o niekoľko rokov, ale je možné, že doma vychováva budúcu prezidentku :)
Ak prichádza za zamestnávateľom s rovnakým entuziazmom pre jeho firmu, je to ten najlepší prvý krok. A je veľmi pravdepodobné, že bude angažovaná tak isto ak nie viac do svojej práce.

Ak kvalifikujeme opatrovateľku ako povolanie, za ktoré dostáva plat. Prečo by sa na mamu po "dovolenke" malo pozerať inak?

Ak je dobrovoľníctvo, napríklad v treťom sektore, kde je to väčšinou o pomáhajúcich profesiách, brané zamestnávateľmi ako prax a na pohovore sa na to zamestnávateľ často pýta ako na plnohodnotnú pracovnú skúsenosť - Prečo by sa na mamu po  "dovolenke" malo pozerať inak?

Ak sa na Coronu pozerá ako na obdobie, ktoré má zamestnancov aj posúvať,  rozvíjať a skúšať ich tímové zručnosti - Prečo by sa na mamu po "dovolenke" malo pozerať inak?
Práve rodičia si v tomto období siahli na svoje zručnosti možno najviac. Suplovali učiteľov, kuchárov, trénerov, rozhodovali o domácich súbojoch. Museli si nastavovať každodenný režim, plánovať dni vopred.
Plánovanie a timemanažment je všeobecne niečo, čo mama fakt! vie.

Ako teda na tú "dieru" v životopise?

Pozri sa na to z iného uhla.
Staň sa rovnocenným uchádzačom ako hociktorý iný.

V prvom kroku prijmi fakt, že si mama
a táto rola je rovnako ak nie viac dôležitá pre teba aj spoločnosť ako byť zamestnaná.
Prečo by si mala v životopise zamlčať alebo nebyť na to hrdá? Chceš pracovať pre niekoho, kto ťa bude trestať za to, že vychovávaš?  Asi tušíte, kam smerujem.
Zamyslela si sa niekedy nad tým, prečo pracuješ? Prečo chodíš do práce a čo prinášaš zamestnávateľovi? Je tvojou motiváciou zarobiť peniaze alebo tvoriť niečo, čo po tebe vidno alebo niečo úplne iné?

Skús to nájsť.
Ak si položíš tieto otázky, sama zistíš pre akého zamestnávateľa chceš pracovať a či je pre teba dôležité sa prezentovať ako mama.

V druhom kroku sa priprav
Áno, aj tu platí krásne pravidlo, že príprava je 70+% úspechu:)
Maminy pripravte si teda odpovede na tieto otázky.
Odporúčam si ich napísať, popri písaní vám príde na um veľa toho, o čom nestíhate premýšľať :

Ostala som po odchode na "dovolenku" v kontakte s pracovným životom?
Ako a v akom rozsahu?
Koľko priestoru som počas "dovolenky" venovala sebe a svojmu vzdelávaniu a rozvoju?
Akému? Kde? Prečo som si to vybrala? Využila som to niekde?
Čo ma naučilo materstvo o mojich silných stránkach?
Kde sa to prejavilo a ako som s tým naložila?
Ako to môžem využiť v pracovnom živote?
Čo ma vie nadchnúť a pri akých činnostiach strácam pojem o čase?
Čo to o mne hovorí?
Aká je moja komunikácia? /ak si povieš, že si bola "len s deťmi" a teda nevieš - skús sa zamyslieť, ako komunikuješ s najbližšími - priamo, jasne, vysvetľuješ, si (ne)trpezlivá, používaš argumenty, potrebuješ fakty a pod. To všetko o tebe vypovedá.
Pracovala som niekde ako dobrovoľník? /v materskom centre, školke, organizovala som pre nich akciu a podobne

Tieto odpovede môžeš použiť aj pri seba prezentácii priamo na pohovore.

V treťom kroku si zrekapituluj svoj pracovný profil
Priprav si svoje pracovné skúsenosti z obdobia pred "dovolenkou”.
Zameraj sa na oblasti, v ktorých si bola dobrá. Vyber si tri a konkretizuj ich aj v životopise.
Prejdi si jednotlivé zamestnania a nahlas pomenuj čomu si sa venovala, aká bola tvoja rola, aká bola tvoja komunikácia s nadriadeným, opíš svoj prínos pre daného zamestnávateľa - tvoje realizované nápady, vylepšenia, ak si viedla ľudí alebo ak od teba závisel nietorý z procesov.
Ak si prešla viacerými pozíciami vo firme, zastav sa pri každej a krátko popíš, kam ťa posunuli a ako sa menili tvoje kompetencie.


Štvrtý krok Napíš tvoj nový životopis
Vyber si šablónu profilu, ktorá ti najviac sedí. Na internete nájdeš mnoho vzorov.
(Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že ako personalistu ma zaujali hlavne CVčka, ktoré sa odlišovalli - grafika, šablóna, ale hlavne obsah. Neoslovil ma napríklad tzv. Europass, ktorý teda vôbec nie je sexi:)
Tvoj profil môže byť aj video profil. Dobre nahraný s pútavým obsahom bude naozaj zapamätateľný
Chronologicky zoraď svoje pracovné skúsenosti (aj tie, ktoré máš ako Mama)
To, čo si si v predošlých krokoch zosumarizovala a napísala ako dôležité, daj do profilu k jednotlivým skúsenostiam. Stačí niekoľkými vetami.
Venuj krátky odstavec tomu, čo je pre teba v práci dôležité a čo môžeš zamestnávateľovi priniesť.
Pripoj číslo alebo mail na ľudí, ktorí môžu dať na tebe referenciu.
Šperkuj, ale nie veľmi - čítaj po sebe a upravuj, pokiaľ nebudeš spokojná. Životopis má byť taký, aby človek, ktorý si ho prečíta, mal po prečítaní obraz o tebe, tvojom prístupe k práci, o tvojich očakávaniach a o tom, čo ponúkneš ak ťa zamestná.

Daj niekomu svoj životopis prečítať.
Nechaj si poradiť, prípadne doplň čo ti radia ľudia z okolia
Neboj sa fotky, doplň ju do CV. Ideálne kde si oblečená a upravená aj keď “dovolenkujuca mama” má najviac fotiek v teplákoch :)) Aspoň budeš mať príležitosť sa upraviť. A dá sa z toho spraviť aj pekná aktivita s deťmi. Mňa tiež fotil môj synček a fotku mám na web stránke.

Piaty krok Neboj sa byť sama sebou
So životopisom posielaš aj reakciu na inzerát, ale tomu by som sa povenovala inokedy. Každopádne, do sprievodného listu, mailu alebo motivačného listu píš jazykom, ktorý je ti blízky. Opíš sa - odlíš sa :) Napíš o sebe niečo, čo si druhá strana zapamätá. Ak má firma neformálnu kultúru, pokjne zvoľ takú komunikáciu. Videla som životopis maminky, ktorá ho dala do veršov.

Verím, že ti týchto pár krokov uľahčí napísanie životopisu. 
Držím silno palce.

Ak ti pri čítaní napadli otázky alebo by si niečo doplnila, budem rada, ak mi napíšeš. 
Ak už máš dobrú skúsenosť, napíš mi a ja sa o ňu podelím s ostatnými maminkami.
Ak by si chcela, rada ti skonzultujem aj tvoj profil a poradím.

A pozývam ťa na webinár, kde sa dozvieš o konkrétnych info, ktoré by nemali v životopise chýbať, aj o tom, ako sa odlíšiť od iných uchádzačov alebo ako si obhájiť svoju “materskú dieru v životopise”. Vyskúšaš si ako profil uchopiť, aby bol autentický.
Termíny budú na facebooku Dianto_mama ma talent alebo na dianto.sk

Prihlásiť a písať môžeš na : dia.cekmeova@gmail.com

Krásny deň
Dia.